ДЛЯ ЗДОРОВ’Я СЕРЦЯ І СУДИН

Для зменшення ризику небез­печних хвороб серця та судин необхідно контролювати вміст холестерину та співвідношення його різновидів.

Зменшити ризик захворюван­ня допоможе вживання фруктів, овочів, цільних злаків; помірне вживання квасолі, гороху, інших бобів; горіхів без солі та цукру; знежирених молочних та кисло­молочних продуктів, або таких, що містять 2,5% та менше жиру; жирної морської риби.

Розумна дієта для запобігання хвороби серця та судин передбачає значне обмеження вживання кухонної солі (менше 1 ч.л. на день); мінімальне спожи­вання цукру, солодощів, солод­ких напоїв; скорочення вживан­ня рослинних жирів із значним вмістом насичених жирних кис­лот, тваринних жирів у стравах; помірне вживання фруктових соків (близько 200 мл на добу); мінімальне вживання міцних ал­когольних та слабоалкогольних напоїв.

Вегетаріанці рідше хворіють на атеросклероз, гіпертонію, інфаркти та інсульти. І це без­заперечно пов’язують із вели­ким надходженням клітковини. Кожні 10 грамів рослинної їжі на добу віднімають відсотки від всієї кількості холестерину, що всмоктується в нашому кишківнику.

Тож намагайтеся створити кількісну та якісну перевагу здоро­вих продуктів у власному раціоні. Разом із фізичною активністю та відмовою від шкідливих звичок це стане запорукою тривалого та продуктивного життя.

Ніна ЛИНДЮК, лікар загальної практики сімейної медицини.