Новорічний стіл у 2016 році

Наближається довгоочікуваний для багатьох Новий 2016 рік, тож більшість думають про те, що приготувати, як прикрасити житло і стіл, у що вбратися, або як відсвяткувати цю подію.

Скласти святкове меню на Новий 2016 рік Мавпи зовсім не так просто, як може здатися на перший погляд. Для цього необхідно врахувати смаки всіх членів сім’ї і гостей, внести в меню оригінальні страви, які раніше не готували, врахувати при цьому смаки покровителя 2016 року за китайським гороскопом — Мавпи.

А щоб все пройшло вдало, страви сподобалися гостям, а їх приготування було обдумано наперед, варто завчасно запастися відповідними рецептами.

CАЛАТ «ОЛІВ’Є» З ПЕЧЕРИЦЯМИ
Який новий рік без салату «Олів’є»? Спробуйте нетрадиційний варіант рецепта новорічного салату «Олів’є». В цій страві звичну всім молочну ковбасу замінюють гриби — виграшне рішення для новорічного меню-2016.

Потрібно: картопля, яйця, солоні огірки — по 4 штуки; морква, цибуля — по 1 шт.; консервований горошок — 1 банка; печериці — 250 г; майонез — 150 г.

Відваріть в мундирах картоплю та моркву, дайте охолонути, почистіть, поріжте кубиками.

Відваріть круто яйця, також наріжте кубиками. У вигляді кубиків потрібні і солоні огірки.

Печериці почистіть, помийте, наріжте тоненькими шматочками. Дрібно пошинкуйте цибулю, змішайте з грибами і просмажте до готовності на олії.

Додайте до решти овочів, покладіть горошок, змішайте, дайте постояти в холодильнику 2—3 години.

Перед подачею на стіл заправте майонезом, додайте за смаком сіль та перець.

«Олів’є» можна викласти за допомогою форми для салатів у вигляді гарного циліндра.

МАЛЕНЬКІ БУТЕРБРОДИ-КАНАПЕ
Важко собі уявити новорічне застілля без таких закусок, як бутерброди. Бутерброди на Новий 2016 рік дуже просто готувати, але при правильному підборі начинки ці закуски можуть вийти найсмачнішими. Бажано поставити на стіл бутерброди, які містять фрукти і овочі. Втім, Мавпа не заперечуватиме і проти канапе з м'ясом або рибою.

Канапе з червоною рибою і солоним огірком
Інгредієнти: червона риба, чорний хліб, вершкове масло, солоний огірок, лимон, зелень.

Приготування:
Шматочки чорного хліба змастити вершковим маслом, викласти на них рибку, скибочку солоного огірка, чверть часточки лимона, проколоти шпажкою і прикрасити гілочкою зелені.

Канапе з рибою і домашнім сиром
Інгредієнти: тонко нарізані скибочки червоної риби, білий хліб, домашній сир, маслини, зелень.

Приготування:
Домашній сир загорнути в смужки риби, покласти всередину маслину. Такі рулетики викласти на шматочки білого, трохи підсмаженого хліба, сколоти шпажкою і прикрасити гілочкою зелені.

Канапе з сиром і виноградом
Інгредієнти: м'який сир (фета, камамбер, брі, рокфор тощо), білий виноград.

Приготування:
Цей вид канапе відрізняється надзвичайно простим приготуванням, тим не менш, аристократичне поєднання білого винограду з сиром має чудовий смак і зовнішній вигляд. Сколоти шпажкою виноградинки і нарізані трикутниками шматочки сиру. Все!

БАЗЕЛЬСЬКИЙ ШНІЦЕЛЬ «КОРДОН БЛЮ»
Ця страва дуже смачна і зовсім не складна у приготуванні. Сир, який входить у начинку шніцелів, плавиться від високої температури і додає м’ясу соковитості. А що вже говорити про хрустку скоринку з панірувальних сухарів!
Інгредієнти: телятина (ескалопи по 100 г близько 2 см завтовшки) — 4 шт.; сир твердий (грюйер або ементаль) — 4 скибочки по 25 г; шинка (варена або сирокопчена) — 4 скибочки по 25 г; яйце — 1 шт.; борошно — 70 г; панірувальні сухарі — 100 г; масло вершкове — 100 г; сіль.

Спосіб приготування:
Обсушіть ескалопи паперовим рушником і посоліть їх. Проріжте кожен ескалоп так, щоб зробити в ньому глибоку, але не наскрізну «кишеню».
Підготуйте начинку. Для цього на тонкі скибочки шинки покладіть приблизно такі ж за розміром скибочки сиру і складіть разом навпіл. Покладіть начинку всередину м’ясних «кишень».
Кожен ескалоп обваляйте в борошні, потім занурте у збите яйце і панірувальні сухарі. Відразу ж викладіть ескалопи на гарячу сковороду з розтопленим вершковим маслом.
Обсмажуйте на сильному вогні з обох сторін близько 16 хвилин: 4 хвилини з одного боку, потім стільки ж з іншого, повторіть. Якщо ескалопи товсті, то буде потрібно трохи більше часу. Сигналом до того, що готові шніцелі, це випливає з них сир. У цей момент сковороду можна знімати з вогню і подавати «кордон блю» до столу з будь-яким гарніром.

САЛАТ «МАВПОЧКА»
Куряче філе — 2 шт., яйця — 3 шт., цибуля — 1 шт., сир — 150 г, яблука — 2 шт., майонез — 3 ст. л.
Волоські горіхи, маслини — для прикраси, сіль та перець чорний мелений — за смаком
Все дрібно нарізати, яблука потерти на терці. Все перемішати і заправити майонезом.
Викласти на блюді, формуючи ложкою голову мавпочки. Подрібнити горіхи, натерти 50 г сиру, прикрасити салат.

 

 

 

 СВИНЯЧИЙ РУЛЕТ З ВИШНЕЮ
Для приготування цієї страви нам знадобляться такі інгредієнти: 500 грам свинячої вирізки; 250 грам вишні без кісточок; сіль і суміш меленого перцю за смаком.

Також нам знадобляться дерев'яні шпажки, фольга і кулінарний шпагат.

Свиняча вирізка акуратно розрізається по спіралі для отримання довгого пласта. Отриманий пласт м'яса трохи відбивається. Потім м'ясо необхідно натерти з двох сторін сумішшю перцю і солі, скрутити, загорнути в пакет і помістити в холодильник. Через дві години м'ясо треба дістати з холодильника і акуратно викласти на нього вишню. Новорічний стіл у 2016 році.

Потім пласт скручується рулетом, сколюється шпажками і обв'язується шпагатом. Після цього шпажки виймаються, а рулет укладається на фольгу. Підніміть краї фольги і полийте рулет вишневим соком, що залишився.

Загорніть м'ясо у фольгу, викладіть на деко. Деко ставиться в духовку, розігріту до 200'C. Через півтори години розгорніть фольгу і знову поставте деко в духовку на 20 хвилин, щоб рулет підрум'янився. Потім переверніть рулет і дайте підрум'янитися ще 20 хвилин на іншому боці.

Потім необхідно зняти шпагат і нарізати рулет, після чого його можна подавати на стіл.

ВІНЕГРЕТ З ОСЕЛЕДЦЕМ
Ще одна звична, але трохи вдосконалена страва в рік Мавпи, зможе здивувати ваших гостей.

Для приготування потрібно: по 200 грамів варених буряків та картоплі; 200 грамів оселедця (малосоленого); 75 грамів олії; по 100 грамів солоних огірків та моркви; 2 цибулини.

Спосіб приготування:
Очистіть моркву, картоплю та буряки, попередньо відваривши овочі. Охолодіть їх, наріжте кубиками.
Оселедець також варто очистити від кісток і шкіри, нарізати кубиками. Так само і з солоними огірками. Пару кубиків залиште для того, щоб прикрасити страву, а решту складіть у салатницю до інших нарізаних інгредієнтів.
Залийте страву олією і прикрасьте.

 ПИРІГ «НІЖНІСТЬ»
Оскільки Мавпа обожнює всілякі солодощі, спроуйте задобрити її солодким пирогом.

Для приготування потрібно:
4 склянки борошна; 1/2 ч. л. соди і стільки ж лимонного соку; 5 ст. л. меду; 4 яйця; 250 гр. цукру.
Для крему: 1 л сметани; 2 ст. л. цукрової пудри; 1 упаковка ванільного цукру.
Для просочення: 2 ст. л. рому; 1/2 ст. л. вишневого сиропу.

Спосіб приготування:
Збийте цукор, яйця, соду, борошно і лимонний сік.
Мед потрібно буде прогріти на водяній бані і додати в суміш.
Розділіть все тісто на 6 рівних частин. Це буде 6 коржів.
Розкачайте кожну частину і випікайте у духовці при температурі 180 градусів.
Приготуйте просочення, з допомогою якого просочіть 5 коржів.
Шостий корж розкришіть для прикраси пирога.
Приготуйте крем, збивши всі інгредієнти. Кожен корж змастіть кремом і акуратно складіть один на одного. Прикрасьте страву.

Щоб з усіма почестями зустріти рік Мавпи, на столі обов’язково повинні бути страви з присутністю фруктів і овочів, фруктові десерти. Не забувайте про те, що обов’язково потрібно приготувати гарячі страви і закуски.

Оскільки попереду рік Вогняної Мавпи, то варто використовувати в сервіруванні столу відповідні кольори — золото, червоні відтінки, кольори сонечка. На стіл можна поставити яскравий сервіз, а якщо немає можливості купувати новий набір посуду, то придбайте яскраві серветки або із зображенням мавпи. Так ви не тільки заощадите, але і прикрасите новорічний стіл.

Щасливого Нового року!