Нещодавно у місці Шпола зареєстрували випадок отруєння свіжеприготованими дикорослими грибами, зібраними у грудні на особистій присадибній ділянці. У стані середньої важкості постраждалу госпіталізували до реанімаційного відділення Шполянської лікарні імені братів М.С. і О.С. Коломійченків, де вона перебувала під наглядом медиків.
Редакція "Шполяночки" публікує поради як не отруїтися зібраними грибами, профілактику та надання першої медичної допомоги при отруєнні від завідувачки Шполянського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України» Марії Михайленко.
Отруєння грибами є одним з найбільш важких харчових отруєнь людини. З початку цього року в Україні зареєстрували отруєння дикорослими грибами 14 людей, з них четверо - діти. Не виняток і Черкаська область. Летальних випадків не було. Як правило отруєння реєструються у весняно-осінній період – в сезон збирання грибів. Але бувають і виключення.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям та людям літнього віку.
Слід пам’ятати, що при збиранні грибів до кошика можуть потрапити і отруйні гриби, особливо небезпечна бліда поганка, яка часто маскується під вид їстивних грибів. Навіть їстівні гриби при певних умовах можуть бути небезпечними, не міняючи свою зовнішність. Гриб-це губка, яка вбирає в себе токсичні елементи, наявні в грунті-солі важких металів, залишки пестицидів, радіонукліди, нітрати, тощо. Особливо токсичними є гриби, зібрані на узбіччях доріг, у скверах та садках житлових зон та лісополосах, розташованих неподалік від трас. Небезпечні і двійники їстивних грибів – мутанти, які внаслідок певних умов стали отруйними.
Отруїтися можна не тільки свіжими, а й консервованими грибами, приготовленими з порушенням технології. Готувати дикорослі гриби слід протягом першої доби після збирання, варити — не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову, серцево-судинну системи, особливо печінку та нирки.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій. За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте «швидку» - загальний номер 103, до її прибуття промийте шлунок простою водою, дотримуйтеся постільного режиму, пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини, прийміть сорбенти. Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити адекватне лікування.
Як не отруїтися грибами? Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі. Не купуйте гриби на ринках, особливо стихійних. Хороша всім порада, якщо ж полюбляєте дикорослі гриби, то щоб не наразити себе на небезпеку – збирайте лише добре знайомі вам гриби в лісових масивах, віддалених від джерел забруднення, і лише в сезон їх бурного росту, а не тепер взимку.