Свят-вечір і Різдво в Україні за давніми звичаями і обрядами

В Україні святкування Різдва починається на Святий вечір — 6 січня. Вечірня трапеза напередодні Різдва супроводжується багатьма традиціями й обрядами. Напередодні Різдва церква пропонувала строгий піст — цілий передріздвяний день віруючим не можна було їсти й пити. Вечеря на Святий вечір була для них першою трапезою цього дня і закінчувався 40-денний передріздвяний піст. За стіл мож­на було сідати з появою на небі першої зірки, в пам’ять про Віфлеємську зірку, що сповістила пастухам про народження Христа.

Напередодні найголовнішого релігійного свята — Різдва Христового — вірний традиціям український народ сідає за святковий, щедрий, але пісний стіл, який готують після наведення ладу в будинках. Варто очиститися і духовно — сповідатися, помолитися за ворогів. Після цього можна братися за приготування святкових страв.Обов’язково на столі наявність два­надцяти страв — на честь дванадцяти апостолів. Оформляючи стіл на Святий Вечір, після заходу сонця застилають його свіжим сіном або соломою. Поверх сіна насипають трохи зерна і покривають стіл скатертиною, під яку по кутах кладуть по зубчику часнику. Він оберігає від злої сили та хвороб. Варто подбати, щоб у бу­динку на почесному місці стояв «дідух» — святковий сніп з пшениці, жита або вівса, перев’язаний особливим чином. «Дідух» з дохристиянських часів представляв духів предків, які в цей день повинні прийти в гості.

Під час вечері не можна багато роз­мовляти, виходити з-за столу.
Хлопцю і дівчині не можна сидіти на кутах столу, щоб не залишитися без подружньої пари. Не можна, взявши лож­ку в руки, знову класти її на стіл, страви водою не запивають — тільки узваром. Поки трапеза не закінчитися — не можна виходити з-за столу, тим більше — з дому, щоб не впустити нечисту силу. Від кожно­го блюда варто покуштувати хоча б трохи, щоб не було голоду. Але не можна з’їдати блюда цілком — «щоб холодильник не за­лишився порожнім».

Перша вечірня зірка оповіщає людям про велике чудо — народження Сина Бо­жого! Можна починати Святу Вечерю — запалити свічку, помолитися. Господар будинку ділить змащену медом проскурку на кількість присутніх і, вітаючи всіх з свя­тами і бажаючи дочекатися наступного року, перехрестившись і поцілувавшись, кожному подає шматочок цієї прісної випічки. Цим починається трапеза.

Після вечері колядують.
Увечері на вулиці українських міст і сіл виходить молодь у національних ко­стюмах. У народі кажуть: «Коляда іде». Колядники співають під вікнами і викли­кають на вулицю господарів. З їх дозволу біля ганку розігрують маленьку виставу, героєм якого часто буває Коза — символ добра і достатку.

Співають: «Нова радiсть стала, яка не бувала — над вертепом звiзда ясна уночi засiяла», «Ой радуйся земле, Син Божий народився!». Господарі щедро при­гощають колядників. За бажанням запрошують в будинок. Колядники не просять, а збирають пожертви на славу Бога, тому не впустити їх у бу­динок не можна.

Якщо господар не пустить у хату коляду, то його обійдуть добром і небо, і люди. На Свят0вечір подають 12 страв — за кількістю апостолів Христа. Головне з них — кутя. Ри­туальне різдвяне блюдо з медом, горіхами, маком і пшеницею.

Першу ложку куті батько підкидає вгору, а діти ловлять — щоб не пе­реривалися сімейні традиції. Всі різдвяні страви пісні. Обов’язкові ва­реники, голубці, компот із сухофруктів і борщ з вушками — варениками з грибами, які варилися в борщі.

М’ясо дозволяється їсти тільки в перший день Різдва. Домашніх тварин годують краще, щоб не ска­зали, що господар поганий, оскільки в Різдво, за повір’ями, «і скотина розмовляє».
Нi в якому разi напиватися не можна — особливо в Святвечiр. Як зустрiнеш Рiздво, який стiл, якi сто­сунки мiж людьми, яка атмосфера буде в домi — так собi наврочиш на цiлий рiк. Якщо зустріти Різдво в дорозі, то цілий рік проведеш в поневіряннях.

Співають: «Просимо тебе, Боже, молимо тебе нині: даруй щастя, да­руй долю нашiй неньці-Українi!».