Табу на м’ясо?

З 1 січня 2020 року в Україні може бути введена заборона на забій худоби на не сертифікованих бійнях. Таке м’ясо можна буде використовувати виключно для власних потреб.

Відповідні зміни вносить законопроект №7489, який Головне науково-експертне управління Верховної Ради рекомендувало схвалити в першому читанні, повідомляє UBR. Зазначається, що продавати таке м’ясо на ринках навіть в невеликих обсягах можуть назавжди заборонити.

Проте наразі обмежувальні заходи не такі суворі до домашніх господарств. Аж до 2025 року законодавство дозволяє їм реалізовувати без обмежень м’ясо копитних тварин, забитих в кількості до 3-х голів на день. А з 2025 року продавати такий продукт дозволено на ринках, розташованих в радіусі 50 кілометрів від місць забою.

Всі ці послаблення і пропонують усунути законотворці. Таким чином, невеликим домашнім господарствам залишиться 2 варіанти: везти тварину на сертифіковану бійню або використовувати м’ясо для власних потреб.

Виняток залишать тільки для домашньої птиці, кролів та нутрій: їх можна буде забивати в домашніх умовах в кількості не більше 10 голів на день.