Ціни на овочі впали вдвічі: скільки коштує приготувати борщ у грудні

Вартість приготування 3 літрів борщу в грудні становить 196 грн, адже попри рекордне здешевлення овочів «борщового набору» на 51–73%, загальний чек зріс через подорожчання м’яса та олії. Основним драйвером ціни залишаються свинячі ребра, які займають понад 60% собівартості страви, тоді як городина на складах наразі коштує значно менше, ніж торік, пише Agrotimes.

Ситуація на ринку овочів залишається стабільною завдяки достатнім запасам якісної продукції у фермерів. Зокрема, капуста впала в ціні на 73%, морква – на 63%, цибуля – на 58%, а картопля – на 54%. Утім, фахівці зазначають, що ці показники поступово підуть угору, оскільки утримання сховищ та оплата електроенергії з кожним місяцем стають дорожчими. Найвищі цінники зараз фіксують на огірки та помідори, що зумовлено витратами на обігрів теплиць та залежністю імпорту від курсу валют.

Навіть така суттєва «овочева дефляція» не змогла зупинити зростання вартості борщу на 27% порівняно з минулим роком. Окрім дорогої свинини, на гаманці споживачів тисне томатна паста та соняшникова олія, яка за рік подорожчала на 22%. Овочі, хоч і подешевшали вдвічі, займають незначну частку в загальній структурі витрат на приготування національної страви.

Коментарі