У МОН показали, як виглядатиме нове 4-тижневе шкільне меню

В Україні презентували нове 4-тижневе меню для школярів, яке складається зі 160 страв, повідомляє LIGA.Life. Його розробили не на 2, а на 4 тижні для більшої різноманітності страв.

"Ми сформували одні з найкращих норм у світі. Норми, які ми зробили, не прості. Ми говоримо не тільки школи, але й про дитсадки", – розповів шеф-кухар Євген Клопотенко, який працював над розробкою страв для школярів.

салат з сиром, морквою і сметаною

Клопотенко наголосив, що їжа має бути не тільки смачною, а ще й українською.

"Найголовніше – те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів та м'яса стане більше. Плюс, зменшили кількість жиру, цукру та солі. Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба і їжа буде здоровішою", – додав шеф-кухар.

шпундра

160 страв, з яких складається меню, використовуватимуть залежно від кратності харчування у кожному закладі освіти. У меню включили безглютенові позиції та збільшили кількість фруктів і м’яса у раціоні. Детально зі стравами можна ознайомитися тут.

Зміни меню пов’язані з тим, що в Україні з 1 січня почали діяти нові санітарні правила і норми. У нових нормах збільшили кількість молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, бобових та круп.

львівський сирник

"Багато з норм вступають в силу з 1 вересня, є ще час підготуватись. Я не можу проконтролювати, чим харчується моя дитина, коли я її не бачу. 

Цифри на початку нашої роботи 91% їдалень в містах і 98% їдалень в селах взагалі не перевіряють калорійність страв. 25% шкіл не перевіряють температуру страв", – розповіла Олена Зеленська під час презентації. За її словами, 52% шкіл в селах та 40% в містах не мають потрібних приміщень та обладнання, щоб діти могли нормально харчуватись. 

"Саме нездорове харчування є пусковим механізмом, який запускає зміни, що призводять до неінфекційних хвороб", – заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.