В Україні фіксують зростання цін на цукор

Ціни на цукор в Україні зростають поступово: наразі середній рівень умовних відпускних цін із заводу коливається в межах 24,60–25,30 грн/кг, проте очікується подальший підйом. Про це з посиланням на аналітиків сільськогосподарського кооперативу ПУСК повідомили у «Всеукраїнській Аграрні Раді», інформує Комерсант український.

На ринок впливає кілька ключових факторів. По-перше, зростає внутрішній попит на цукор, а по-друге, відкрився ринок Європейського Союзу.

«Багато заводів зараз викуповують квоти під європейський ринок. Водночас українські виробники вже адаптувалися до поставок в такі країни, як Туреччина, Камерун, Кот-д’Івуар, Індонезія, Ізраїль. Попит із цих країн зберігається, а додатковий інтерес із боку Європи лише посилює зростання цін», – пояснюють експерти.

Також на ціноутворення традиційно впливає сезонний тренд. З початку року і до середини літа традиційно спостерігається зростання котирувань.

«Сезонно ми бачимо зростання котирувань з січня по червень-липень. Враховуючи поточні ринкові фактори, умовні ціни можуть вийти на рівень 27–28 грн/кг з ПДВ», – прогнозують аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК.

Тобто активний експорт і традиційні сезонні чинники створюють передумови для подальшого підвищення вартості українського цукру.

До речі, варто нагадати, що за підсумками лютого, згідно з даними Держстату, цукор був тим товаром, який за місяць хоч трохи, але подешевшав – на 0,4%.

Світові ціни на цукор зростають

Саме через підвищення цін на цукор, молочні продукти та рослинну олію у лютому зріс базовий рівень світових цін на продовольчі товари. На це звертається увага в новій доповіді Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Індекс продовольчих цін ФАО відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на продовольчі товари, які торгуються у всьому світі.

Так ось, середнє значення Індексу цін на цукор склало в лютому 118,5 пункти (на 7,3 пункти або на 6,6% вище за рівень січня, однак на 22,2 пункти (15,8%) нижче відносно лютого минулого року.

Як зазначають фахівці ФАО, зростання світових цін на цукор після трьох місяців зниження зумовлене побоюваннями щодо зменшення пропозиції у світі у сезоні 2024/2025 років, зокрема у зв’язку з передбачуваним скороченням виробництва в Індії, занепокоєнням щодо поєднання сезонних змін виробництва та наслідків нещодавньої посухи для наступного врожаю у Бразилії, а також несприятливого для експорту останнього зміцнення бразильського реалу відносно долара США.

Чого очікувати від експорту цукру до ЄС

З 1 січня 2025 року українські виробники отримали доступ до ринку Європейського Союзу завдяки новим домовленостям щодо лібералізації торгівлі. Це сталось після минулорічних обмежень на поставки цукру, запроваджених в ЄС.

Як наголошують у парламентському аграрному комітеті, ринок ЄС є преміальним для українських цукровиків – ціни на ньому можуть бути до 15% вищими за світові. За перші 5 місяців 2025 року українські виробники матимуть можливість експортувати в ЄС 107,3 тис. тонн. Річна квота становить 262,6 тис. тонн.

Повідомляється, що Міністерство аграрної політики та продовольства України вже розподілило між вітчизняними виробниками обсяг квоти цукру до Європейського Союзу на 2025 рік.

Коментарі