В Україні набуває поширенння африканська чума свиней

6 липня 2015 року в селі Горностайпіль Іванківського району Київської області встановлено діагноз на африканську чуму свиней (експертний висновок ДНДІЛДВСЕ № 003876 п.м./15 від 06.07.2015).
Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС)?

1. АЧС не становить небезпеки для людини.
2. Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини.
3. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (наприклад, в копченій шинці — до 5 місяців).

Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней АЧС?

АЧС — це гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко), висококонтагіозна (надзвичайно заразна), інфекційна (здатна до зараження тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої), вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування) хвороба домашніх та диких свиней.
Є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.
Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин — до 155 днів, копченій шинці — до 5 місяців, у гною — до 3 місяців. Ознаки хвороби: лихоманка, синюшність (ціаноз) шкіри та обширні крововиливи (геморагії) у внутрішніх органах.

Алгоритм протидії:

- обізнаність населення країни (наявність інформаційних ресурсів та вільний доступ до інформації);
- усвідомлення загрози;
- взаємодія лікарів ветеринарної медицини з населенням і навпаки, у місцях потенційної загрози;
- оперативне інформування власників тварин, фермерів, мисливців, м'ясників, перевізників і пересічних громадян про загрозу чуми, заходи біобезпеки та чітка взаємодія служб задіяних в організації протидії.

Володимир ОВЧАРЕНКО, головний державний ветеринарний інспектор району.