Які продукти подорожчали найбільше впродовж останніх трьох років

На початку травня міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко заявив, що ціни на продукти в Україні почали знижуватися, а дефіциту товарів не спостерігається. Також у травні уряд запровадив державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення. «Слово і діло» проаналізувало, які продукти в Україні подорожчали впродовж останніх трьох років та відстежило динаміку цін.

Гречка, яка чомусь завжди за будь-яких кризових періодів викликає ажіотажний попит українців, у січні 2018 року, за даними Мінфіну, коштувала 23 грн за кг і до травня 2018 року подешевшала до 18,46 грн за кг (-19,7%). У 2020 році еволюція цін на крупу продовжилася й на початку року гречка коштувала 30,2 грн, а у квітні досягла піку – 42,71 грн за кг. Травнева ціна була трохи нижчою — 40,49 грн за кг гречки, але порівняно з початком року цей продукт подорожчав на 34,1%.

Зазначимо, що ціни на хліб та хлібобулочні вироби за три роки практично не змінилися.

Найбільше додала в ціні цибуля ріпчаста. Три роки тому за 1 кг цибулі треба було віддати 5,42 грн у січні та 6,75 грн у травні (подорожчання становило 24,5%). На початку 2019 року – вже 18,76 грн, і ціна продовжувала зростати до травня до 32,3 грн за кг (+72,2%). У січні 2020 року 1 кг цибулі коштував 9,74 грн, пік зростання ціни припав на квітень – 20,23 грн за кг.

Вражає динаміка зростання цін на моркву, хоча, зрештою, це не найдорожчий продукт у продуктовому наборі українця. У 2018 році протягом перших п’яти місяців ціна на овоч підскочила на 122% із 7,05 грн за кг до 15,62 грн. За перші п’ять місяців 2020 року морква дорожчала, але не так стрімко. У січні кг овочу коштував 5,8 грн, а у травні – 7,84 грн (+35,2%) за кг.

Щодо м’яса, то найбільше зросло в ціні м’ясо яловичини з 133,85 грн за 1 кг у травні 2018 до 157,13 грн – у травні 2020 року (+9,1%).

Аналітики також порівняли індекс борщового набору, який для українців, як для американців – індекс Біг-Маку, визначає реальну купівельну спроможність пересічного жителя України.

Рецепт прорахованого борщу: 300 грамів свинини, 500 грамів картоплі, 500 грамів буряка, 200 грамів моркви, 300 грамів капусти, 200 грамів цибулі, 90 грамів томатної пасти, 30 грамів соняшникової олії, 200 грамів сметани.

Відтак, вартість 5-літрової каструлі борщу у 2014 році становила 30,96 грн. Станом на березень 2020 року каструля борщу коштувала 69,80 грн, тобто борщовий набір подорожчав більш ніж удвічі.