За перші шість місяців 2024 року в Україні зафіксовано 24 випадки ботулізму з 27 постраждалими, з яких один випадок був летальним. У Черкаській області зареєстровано 6 випадків захворювання, що у 2,5 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Цю інформацію спеціально для журналістів "Шполяночки+" надала Марія Михайленко, завідувач Шполянського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ».
Вона наголосила, що більшість випадків пов'язані з вживанням домашньої консервації, в’яленої та копченої риби, зокрема купленої на стихійних ринках.
"Захворювання найчастіше виникає через 12-36 годин після вживання їжі, забрудненої токсином ботулізму. У хворих спостерігаються нудота, блювання, біль у животі. Найбільш характерні для ботулізму ознаки - погіршення зору, роздвоєння предметів, сітка перед очима, з’являються загальна слабкість, головний біль, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру, тому при перших ознаках захворювання після вживання в їжу вищеназваних продуктів потрібно негайно звернутися за допомогою до медичного закладу", - розповідає Марія Михайленко
Особливу небезпеку становить те, що продукти, заражені ботулізмом, не мають специфічного смаку чи вигляду, що відрізняло б їх від доброякісних продуктів. Найчастіше зараження відбувається через вживання в’яленої та копченої риби, домашніх консервів.
Фахівці наголошують, що варто дотримуватися основних правил безпеки:
- Утримуватися від споживання в’яленої та копченої риби, особливо виловленої у травні та червні, яка може бути заражена через зимову задуху.
- Не купувати консерви домашнього виготовлення та в’ялену рибу на ринках та у випадкових осіб.
- Термічно обробляти консервовані продукти перед споживанням, особливо тушонки, паштети та ковбаси.