Заклади загальної середньої освіти району, які і всі українські підприємства харчової галузі, що надають послуги з харчування, а також постачальники та перевізники харчових продуктів, до 20 вересня 2019 року здійснили ряд заходів щодо впровадження системи управління безпечністю харчування НАССР (від англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) та продовжують нині їх подальшу реалізацію.
На цей час контроль за безпечністю харчування на харчоблоках в ЗОШ, НВК району здійснюється за новими правилами. Для того, щоб ця система дієво працювала та була ефективною, а не виконувалася тільки на папері, важливо належно спланувати виробничі, допоміжні та побутові приміщення харчоблоків для уникнення перехресного забруднення, обладнати, провести ремонти приміщень, забезпечити справність комунікацій-вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
З метою налагодження процесів системи HACCP за сприяння районної державної адміністрації, депутатів Шполянської районної ради сектором освіти, у справах сім’ї, молоді та спорту впродовж жовтня- листопада реалізовано ряд заходів, що дозволяють нині керівникам ЗОШ, НВК здійснювати належний контроль за всіма етапами приготування страв, починаючи від прийому продуктів і до моменту подачі готової страви школярам.
Придбано марміт для других страв для Журавського НВК вартістю 23503,00 грн.; холодильники та морозильні камери для Сигнаївського, Ярославського, Топильнянського, Надточаївського та Водянського НВК на суму 88500,00 грн.; електричні плити для Водянського, Васильківського Мар’янівського, Топильнянського, Надточаївського, Сигнаївського, Ярославського НВК, Лозуватської ЗОШ, електричні духовки для Терешківського НВК загальною вартістю 253400 грн. Проведено ремонт витяжки на харчоблоці Васильківського НВК на загальну суму 18000 грн., придбано матеріали для монтажу кухонних витяжок (вентилятори, труби, монтажні короби, металеві контейнери, витратні матеріали) у Терешківському та Мар’янівському НВК на суму 36000 грн.
Дотримання стандартів НАССР передбачає виконання правил, норм прибирання та гігієни приміщень, призначених для приготування страв, отже, працівники шкільних харчоблоків повинні підтримувати високі стандарти гігієни, усі витратні матеріали, системи, інструменти для прибирання повинні бути сертифіковані, утримуватися в належному стані.
Для покращення гігієнічних вимог сектору освіти, у справах сім’ї, молоді та спорту районної державної адміністрації спрямовано 473358 гривень, які використано на придбання посуду для сервірування столу (чашки 245 штук, тарілки мілкі 245 штук, тарілки глибокі 245 штук, ложки 245 штук, виделки 245 штук) для Ярославського, Сигнаївського, Журавського НВК по 50 штук кожного найменування, Соболівського НВК по 15 штук кожного найменування, Терешківського, Топильнянського НВК НВК по 40 штук кожного найменування; посуду для приготування їжі (каструлі 21 штука, сковорідки 21 штука) для Топильнянського, Сигнаївського, Ярославського, Журавського, Васильківського, Терешківського НВК; обладнання для обробки їжі (ножі – 117 штук, тримачі для ножів – 13 штук, дощечки 60 штук) для 13 шкіл Шполянського району; 8 столів у їдальню для Товмацького НВК.; 3 столи для обробки їжі для їдальні Журавського НВК.
За інформацією Шполянської районної державної адміністрації