У вас бувало таке, коли раптом хтось із родичів або знайомих несподівано прийде в гості, вам доводиться судорожно згрібати розкидані речі і закривати двері в спальню? А буває всяке. Але кожен із нас бажає жити в затишному, світлому, просторому житлі.
Для цього треба всього лише виробити кілька звичок, щоб раз і назавжди вирішити проблему безладу. І якщо ви сумніваєтеся, то хоча б для інтересу спробуйте так робити лише місяць. Ось побачите, вже через два тижні ви свій будинок не впізнаєте!
Заправляйте ліжко
Зранку найголовніше — заправити ліжко. Багато психологів всерйоз вважають, що саме акуратне ліжко дає мозку сигнал про початок трудового дня. А заодно і організовує весь простір спальні / вітальні. Тож не лінуйтеся, і щойно встали з ліжка, складіть всю білизну, акуратненько розставте подушки і насолоджуйтеся ефектом!
Порожня раковина вранці
Багатьом це до болю знайоме. Встаєте вранці, а там — повна раковина брудного посуду. І немає жодної радості снідати. І готувати що-небудь теж. Візьміть за правило мити весь посуд з вечора, щоб вранці вас зустрічала чиста і суха раковина. Різницю відчуєте дуже швидко.
Прання та прасування
Два кита порядку в домі. Про жодну впорядковану схему життя не доводиться говорити, коли в кошику для білизни, так само як і в стосі з висохлою білизною, тотальне перевантаження. Ось вам невелика порада: якщо ви не любите прасування, не сідайте за нього просто так. Включайте улюблене кіно і поєднуйте приємне з корисним. А прання робіть з певною регулярністю — двічі на тиждень.
Не відкладайте
Знаєте таке слово — прокрастинація? Це схильність до постійного відкладання навіть важливих і термінових справ, що призводить до життєвих проблем і болючих психологічних ефектів. Якщо вам вона знайома, розрубайте гордіїв вузол, не замислюючись, і жити стане легше.
Складайте одяг
Так, після трудового робочого дня останнім, що хочеться робити, це вішати на плічки сукні, блузки, штани і т.д. Але повірте, це життєво важливо. Потім в рази важче збирати по кутах ті ж речі, відпрасовувати і розкладати по місцях.
Не лягайте спати, доки кухня брудна
Золоте правило. Кухня — це таке місце, яке покликане обігрівати і годувати нас. Тут ми більше ніж де-небудь набираємося сил. І не дивно, що, зайшовши вранці до брудної кухні, ми відчуваємо себе розбитими. Та й запахи, і плями, і бруд простіше прибирати не наступного дня. Це вже 100%!
Плануйте
І тоді невідомість не лякатиме. Ви точно бачитимете, що і коли треба зробити, і що ви вже зробили. І прибирання більше не здаватиметься вам невичерпним краєм!
Добра порада
Більшість кондиціонерів для білизни містять у складі антистатик, який не дозволить пилу приставати до одягу. Саме це можна використовувати і у себе в господарстві. Розбавте у воді половину ковпачка кондиціонера для білизни і змочіть ним ганчірку, якою витиратимете пил, в результаті пил буде менше прилипати до поверхонь.
А ви знаєте, що...
- Скибочка білого хліба видалить сальні відбитки пальців зі стіни і зі шпалер, що не миються.
- Зубна нитка допоможе міцно пришити кнопки і гудзики, а також відремонтувати парасолі і рюкзаки.
- Кольорові олівці (розкришений грифель) допоможе замаскувати пошкодження дерев'яної підлоги і меблів.
- Якщо свічки перед використанням помістити в морозилку, вони горітимуть довше.
- Кетчуп очистить срібні прикраси, якщо опустити їх в миску з ним на кілька хвилин, а потім почистити старою зубною щіткою.
- Оливкова олія, в яку доданий лимонний сік або білий винний оцет у співвідношенні 1/2 від загального обсягу олії, допоможе додати блиск полірованим меблям.
- Арахісова олія здатна видалити жувальну гумку з волосся — досить просто втерти її.
Лайфхак від праски
Найпершою праскою, швидше за все, був плоский важкий камінь. Малюнки ацтеків представляють процес такого прасування досить докладно: одяг розстеляли на рівній поверхні, придавлювали зверху каменем і залишали на час під цим пресом.
Пройшовши шлях від цілком чавунного до електричного, днем народження праски все ж вважають 6 червня 1882 року, коли американець Генрі Сілі запатентував винайдений ним електричний прилад для прасування одягу. Шестикілограмовий винахід став популярним лише тоді, коли Ерл Річардсон розробив його більш легкий варіант.
З тих пір праски стали незмірно більш складними, але основне їхнє призначення — розгладження складок на одязі — практично не змінилося.
Крім прасування, праску можна використовувати і так:
Підсмажте бекон
Хочете підсмажити бекон? Скористайтеся праскою і фольгою. Замотайте бекон у фольгу і пропрасуйте. Можна додати до бекону пару крапель олії. Через хвилинку бекон готовий. Смачного!
Апетитний бутерброд
Точно так само можна приготувати смачний гарячий бутерброд. Покладіть бутерброд із сиром між двома листами фольги. Після цього поставте зверху на 5—10 хвилин розігріту праску. Потім зніміть його, переверніть бутерброд і поставте праску знову. Якщо бутерброд набув золотистого кольору, значить, все готово!
Прибираємо етикетку або цінник з подарунка
Покладіть між праскою і цінником листок паперу і трохи пропрасуйте. Цінник безперешкодно зніметься, і вам залишиться тільки протерти поверхню подарунка спиртовою серветкою, щоб прибрати сліди клею.
Доглядаємо за праскою
Будь-який наліт на підошві праски можна швидко очистити дрібною сіллю. Розстеліть вощений папір або газету, насипте на неї сіль, нагрійте праску і круговими рухами зробіть очищення поверхні.
Згодом, навіть якщо заливати тільки кип'ячену воду, на прасці і розпилювачі утворюється накип. Позбутися її можна, заливши в праску розчин лимонної кислоти. Для його приготування беремо 25 г лимонної кислоти і 200 мл очищеної або кип'яченої води.
Концентрація розчину повинна бути такою, щоб не пошкодити внутрішні гумові деталі відпарювача. Виставте максимальну температуру і включіть праску на 2—3 хвилини. Після цього злийте розчин і ретельно промийте праску чистою водою.
Підготувала Лариса Бачинська